Utveckling genom smärta

Att känna en del fysisk smärta när vi tränar yoga, men även andra idrotter, är ett sätt att utvecklas och ta oss igenom till nästa steg. Smärta i sig är inget vi behöver vara rädda för men då menar jag inte smärta som kommer för att vi har en skada eller lyfter för tungt, utan den smärtan som vi behöver ta oss igenom för att bli starkare och smidigare. Genom smärtan så utmanar du inte bara dina muskler och benvävnaden utan också din mentala inställning, då du måste möta dig själv utan att springa iväg, vilket yin yoga är ett väldigt gott exempel på.
 
Men många väljer genvägar genom att göra övningarna halvdant eller att avsluta i förtid, för att man inte kan stå ut. Man börjar pilla på saker eller måste dricka vatten i tid och otid, men då kan man heller inte pusha gränserna för sig själv och sin kropp och utvecklas vidare till nästa steg. Men det är när du kan möta dig själv på den nivån, som du också kan utvecklas som både yogi och yogini, men även som människa. Många tenderar att aldrig utsätta sig för smärta, för det innebär att du måste se dig själv och du kan inte fly.

Så nästa gång du tränar tex yin yoga och sitter i knuten eller duvan, eller den position som du tycker är jobbig, fråga dig själv om vad det är du vill fly ifrån. Vad är det som gör att du inte kan stanna kvar och hjälpa dig själv igenom smärtan, för att ge dig själv chansen att utvecklas och ta dig själv till en annan nivå.

Jag hade stora problem med knuten bla då min ena höft satt fast och jag gjorde nog allt för att indirekt komma ur den och från smärtan, men när jag insåg att min låsning i höften hade med ett trauma att göra i samband med när jag födde min yngsta dotter, så kunde jag möta den smärtan och släppa ut känslorna som jag hade hållit inne och helt plötsligt så kunde jag med lätthet sitta i knuten och alla andra övningar som stretchade höften utan att fly från mig själv. Kroppen visar oss så mycket mer än vad vi tror och om vi bara vågar lyssna på vad den säger, så kan vi också möta det som vi har med oss sedan tidigare eller släppa fram de känslor som behöver komma fram.
Har jag sagt att yoga är fantastisk om inte, så säger jag det igen; Yoga är som balsam för både kropp och själ!

För er som är sugen att prova på, så är det utomhusyoga varje mån och ons kl 18.00 vid piren i Karlshamn samt varje fredag i Kollevik kl 08.00. Det är gratis men det finns en HelloKittybudda som du gärna får bidra pengar till.

Ha det underbart i vår kylan!

/Alexandhra
 
Bild: Google

Yoga för kärlek

Var med och yoga och gör en skillnad! I juni är det en kampanj på Instagram där @beachyogagirl och @kinoyoga sponsras av @aloyoga där de skäner pengar till välgörande ändamål som går till utbildningsfonder samt microlån till de absolut fattigaste i Indien. Läs mer på @beachyogagirls instagramkonto

Gör en skillnad och följ med på deras fantastiska juniutmaning och utmana även dig själv. Använd hashtaggen #yogagivesbackchallenge för varje utmaning du gör.

Jag vill även passa på att rekommendera er att följa @yoginispower på Instagram, ett inspirerande konto av två fantastiskt inspirerande yoginis från Asarum. Samtså klart även att följa Patricia på @ayamayoga 

Ha det underbart i vårsolen!

/Alexandhra
 
 

En uppenbarad sanning

För varje gång jag yogar så får jag en sanning eller uppenbarelse om mig själv och mitt liv och det slår aldrig fel. Visst är det helt fantastiskt att det bara uppenbarar sig som en tanke, känsla eller ingivelse och det följer med i temat för dagen.

I dag så var det uteyoga på piren i Karlshamn (mån och ons 18.00) och vi jobbade mycket med balans i blåsten. Balans på hela foten och i hela kroppen och det var då det slog mig om hur viktigt det är att vi har balans även i livet med hela foten i marken och fokuserar vår blick långt borta, för om vi fokuserar på marken eller i himlen så faller vi. Men det hänger även ihop med om vi tror att vi kan, då vi skapar vår egen sanning och förmåga att prestera med vad vi tänker, för det sitter så otroligt mycket i huvudet om vad vi själva tror att vi är kapabla till.

Jag hade svårt att stå på höger fot i dag, vet inte om det är min gamla vrickning som spökar eller om det helt enkelt var svårt för mig att fokusera på en punkt och blev på så vis väldigt vinglig och tappade positionen. Jag är själv mitt i en virvelvind i mitt liv, så jag tror att både min kropp och mitt sinne visade mig att jag behöver stå lite stadigare på båda fötterna för att hålla balansen, speciellt när det blåser runt i kring.

Jag känner så stor tacksamhet över vad min kropp och medvetande förmedlar till mig som jag kan ta med mig och lära mig av eller vad jag behöver tänka på just nu, men även så otroligt stor tacksamhet att jag har en frisk kropp som tillåter mig att utöva yogan och självklart stor tacksamhet för Patricia som ger så mycket av sig själv varje gång och är en fantastiskt bra pedagog.

Ha det underbart och ta hand om varandra!

Namaste

/ Alexandhra
 
 
 

Yogans sanna lära om kärlek

Yoga är en lära och en form av utövande av själen och kroppens harmoni och balans. Att höja sitt eget medvetande genom de fysiska utmaningarna och att bli medveten om den inre visheten och den rena och sanna kärleken inom oss. Det är en fin och vacker lära där det handlar om att både se dig själv, men även andra med acceptans. Att inte döma andra människor och vara både givmild med dina tankar och ord, samt med din kärlek.

Men det ser tyvärr inte alltid ut så inom den snabbt växande yogaindustrin. Det har blivit allt vanligare med vuxen mobbing inom det gebitet där ett öppet sinne och en givmild tanke som är grunden. Vuxna människor mobbar ut andra, dömer, fördömer och vänder ryggen och utesluter andra människor för att själva framstå som bättre. Det har sedan länge gått från att vara en lära om kärlek och acceptans till att vara en klubb där endast de som har den rätta utbildningen och de rätta coola poserna är välkommen att kliva in, men det innebär i och för sig att du måste vara beredd på vilka regler som du spelar efter. Det har inget med yoga att göra! Alla kan yoga och alla är välkomna, för det är en lära om kärlek och acceptans.

Tyvärr så är det samma utveckling inom mitt område, personlig och andlig utveckling, där det är coacherna, vägledarna och hälsocoacherna som svingar sina sanningar emot varandra och kampar om vem som egentligen har rätt eller inte i sina teorier. Men det blir så motsägelsefullt när vi står och pratar om acceptans med sedan inte lever som vi lär. Vi missar helt och hållet syftet med att dela med oss av kunskaper för att få våra medmänniskor och vi själva ska må bra, för alla vet hur det känns när man tänker en negativ tanke om någon annan, det skapar en giftig känsla av obehag och oro som sprider sig i kroppen.
Det har inget med personlig eller andlig utveckling att göra, utan blir snarare ett symtom på att vi har mycket kvar att lära både personlig, men även spirituellt i vår kamp om att ge våra egon alldeles för mycket utrymme.

Så nästa gång du kommer på dig själv med att tänka en negativ tanke om någon annan, eller att du stänger ute andra personer, fråga dig själv om hur du kan göra för att må bättre i ditt liv? Hur kan du stärka din egen självkärlek och hur kan du tillåta dig själv att känna kärlek? All form att dömande av andra människor är bara ett symtom på rädsla och otillräcklighet hos oss själva. Men bli inte arg på dig själv om du tänker något negativt, vi är alla människor och lär oss varje dag. Tacka dig själv för att du kom på dig själv med att tänka något, så att du kan fylla på det du behöver i ditt liv för att du ska må bra.
 
Önskar dig en härlig och kärleksfull kväll!
 
/Alexandhra
 
Bild: Google

Wow! Vilken känsla, vilket pass!

Vilken känsla, vilken klass och vilket avslut på inomhusterminen! Jag hade en tanke om att dagens tema eller dagens ord skulle vara Grace efter väldigt kloka ord från en yogamästare till Patricia som uttryckte sig att hur ont det än gör eller hur jobbigt det än är, gör det med grace precis som i livet. Så dagen till ära så försökte jag att ha det mantrat i huvudet och det gick nästan hela vägen, men det var lek på schemat och då ingår det lite bus.

Vi tränade på att stå på händer och på underarmarna samt huvudet och jag ska erkänna att visst så saknas det styrka i min bål, med det tar sig.... och fortare än jag kunde tro. Jag älskar verkligen den där känslan när man hittar rätt, när jag själv kan påverka balansen utan att rasa ihop som en klump och både sakta gå upp och sakta gå ner med lite kontroll. Och när man står där upp och ner med och försöker att andas och vara graceful medan armarna börjar skaka och magen krampar, men när man hör "Bra precis! Fortsätt så" då spelar det ingen roll att det känns som man ska kräkas, för det känns så bra och att man är på rätt väg.

Det tog ganska bra detta passet,så det kommer nog att lämna efter sig lite träningsvärk till i morgon, men det är en skön känsla och speciellt när det var ett sådant härligt pass som jag kommer att leva på länge.

I morgon är det uteyoga på piren i Karlshamn för er som vill komma och testa. Det är måndagar och onsdagar kl 18.00 och man skänker det man vill till en liten Hello Kittybudda. Passa på att prova om du känner för det. Du kommer inte att ångra dig!

Ha det underbart i sommarvärmen! På återseende!

/AlexandhraRSS 2.0